Bag regnbueflagene gemmer sig en fest der ikke er for sjov

Skrevet af Peter Modin, 14. August 2017

Fra tirsdag afholdes den årlige Copenhagen Pride Week, kulminerende med lørdagens store parade gennem Københavns gader. En uge der handler om forståelse, mangfoldighed og muligheden for at alle individer kan udleve deres seksualitet på en tryg måde. En mangfoldighedsfest kunne man kalde det, med debatter, koncerter, optog og masser af fest.


Du har sikkert selv set de glade optog med draqs, regnbueflag, høj musik og litervis af champagne. På overfladen ligner Copenhagen Pride Week blot en stor fest, men bag ved gemmer sig en vigtig sag; en sag der er værd at fejre og feste for.


Vi tog en snak med Simon Holk Witzansky for at komme bag de farverige kostumer og forstå hvad Copenhagen Pride Week egentlig handler om. Simon er uddannet teaterscenograf, og arbejder til dagligt i det kreative felt mellem dette og hans virke som DJ. Det indebærer alt fra events, design, interiør til arbejdet med duft og lyd. Derudover agerer han som frivillig i Copenhagen Pride organisationen hvor han hjælper med scenografi og booking. I REPEAT møder du faktisk Simon hver gang du træner. Han er nemlig også manden bag de playlister der afspilles i centrene, og danner derfor den lydmæssige baggrund om din træning.Simon, hvad handler Copenhagen Pride Week egentlig om?

Copenhagen Pride Week er organisationens årlige flagskib. En uge der fungerer som en mangfoldig menneskerettighedsfestival. Man kan sige at der grundlæggende er to formål med Priden. På den ene side er det en fejring af hvor langt vi er kommet. Danmark er på mange måder et foregangsland og det er noget vi kan være stolte af. Vi var et af de første lande hvor det blev muligt for to af samme køn at blive gift. Noget der gav genlyd i hele verden. Vi ser også en stigning i antallet af regnbuefamilier (et homoseksuelt par og deres børn). Det er ikke længere noget der kigges skævt til, og her har Priden været et vigtigt middel. Så der er meget at fejre.

Den anden dimension er den politiske del. Priden startede i sin tid som en demo for lige rettigheder, og selv om vi er nået langt er der stadig meget at kæmpe for.

Så vi fejrer og fester på en seriøs baggrund; det er ikke kun for sjov.


Du nævner selv at vi er nået langt i DK. Hvorfor er det så vigtigt med Priden – det går da meget godt med mangfoldighed, ligestilling og alt det der?

Vi ér kommet langt i Danmark, men Priden har også et globalt udkig. Der er stadig 74 lande hvor homoseksualitet er forbudt, her under 13 hvor det kan straffes med døden. I de lande kan folk ikke selv kæmpe for deres rettigheder, så Priden er også en kamp for alle dem der ikke selv kan.

Priden trækker mange deltagere fra hele Europa, særligt fra Norden, Hamborg og Berlin, og med årets hovednavn Peaches, der er den største booking i Pridens historie, vil der være stor bevågenhed fra andre lande. Det giver os mulighed for at få budskaber igennem ude i verden, så Priden er bestemt vigtig på mange fronter.

Tror du Priden stadig vil være relevant og nødvendig om 50 år?

Jeg håber jo generelt at mennesket til den tid har opnået en større accept af forskellighed, og vi er kommet længere end i dag. Det vivle hjælpe på mange problemer i verden. Men altså, jeg tror desværre der er lang vej.

Jeg er i hvert fald sikker på at Priden også findes om 50 år, hvis verden da stadig står. Men jeg håber det måske mere kunne blive en fejring, hvor vi mindes kampen der er taget.


Hvad er din rolle i dette års festival?

Jeg står for scenografien på Pride Stage, som er hovedscenen på Rådhuspladsen, der under Priden omdøbes til Pride Square. Derudover varetager jeg bookingen af kunstnere til scenen, og skal faktisk også selv spille et DJ sæt med Thomas Madvig om lørdagen.

Kan folk uden for miljøet deltage?

Det er i virkeligheden det jeg håber aller mest. At folk også vil deltage på Rådhuspladsen, så det bliver en fælles mangfoldighedsfest for hele København. Mangfoldighed skabes i fællesskab af alle, og drejer sig ikke kun om homo miljøet, så Priden er bestemt for alle der vil bakke op om værdierne.

Sidste år slog Priden alle rekorder med over 30.000 deltagere til selve paraden, foruden de mange tilskuere der stod på gaderne. Det synes jeg viser at Priden er for alle, og at København virkelig har omfavnet den.


Kan du tage os lidt med ind i programmet for ugen?

Priden løber fra tirsdag til søndag med en masse forskellige aktiviteter som debatter, film, koncerter, fester og ikke mindst det store optog lørdag.

På Pride Stage er følgende overskrifterne gennem ugen:

Tirsdag er der bigband og evergreens til ’Take me back Tueday’. Onsdag overtages scenen af Oslo Pride, som kommer med deres kunstnere. Torsdag er der ’Under the rainbow’ med forskellige koncerter og Nabiha som hovednavn kl. 21.15. Fredag har vi ’Drag Night’, og lørdag den store parade gennem Københavns gader, der afsluttes med ’Pride Show 17’ hvor Peaches er hovednavnet.


Hvad er dine højdepunkter i løbet af ugen?

Der er mange højdepunkter, men jeg glæder mig helt vildt til drag showet om fredagen, der sidste år tændte Rådhuspladsen helt af. Drag kulturen har aldrig været så stor i Danmark, men den er ved at komme, så talentet og underholdningen er helt i top. Det er bare vildt inspirerende og skide sjovt!

Derudover ser jeg selvfølgelig også frem til mit eget DJ set med Thomas Madvig. Vi planlægger en 30 minutters intens Depeche Mode hyldest med alle vores ynglings tracks, hvor af nogle vil være remixet. Vi skulle faktisk have spillet sættet på RUST for år tilbage men blev desværre forhindret, så nu må tiden være inde.