Tidens kvinder

Skrevet af Sebastian Kofoed, 8. March 2018

I dag er det Kvindernes Kampdag. En mærkedag der går langt tilbage og fejres i mange lande; i Kina endda med en halv fridag kun til kvinder. Det skulle der nok være nogle der var med på også her i Danmark.

For nogle er Kvindernes Kampdag måske en ligegyldig rødstrømpe tradition der for længst har overlevet sig selv, mens kønsdebatten og mærkedagen for andre er mere relevant end nogensinde, her i disse ’#MeeToo’ tider.


Vi har zoomet ind på dagen, kampen og ikke mindst nogle af tidens stærke kvinder der har sin daglige gang i REPEAT. De kan både løfte tunge vægte, drive forretning og føde børn.


Der er selvfølgelig tale om Line Holm Hansen (Lineslivstil): personlig træner og nybagt mor til skønne Theodor.Cecilie Lind, stifter af The Protein Kitchen og personlig træner


samt Marlene Siehr, der rejser verden rundt og arbejder fuldtid som personlig træner efter mange år i restaurationsbranchen.


Noget af et power-team som man nødig vil møde i en afsides gyde en mørk nat.


Hej I tre stærke kvinder! Det er jo Kvindernes Kampdag i dag – var i overhovedet klar over det?

Marlene: Ja selvfølgelig! Det er en historisk vigtig dag som har haft stor betydning for nutidens kvinder.


Lineslivstil: For at være helt ærlig, så var jeg faktisk ikke klar over det, nej. Jeg ved jo godt at Kvindernes Kampdag eksisterer og at den står i min kalender, men datoen glemmer jeg.

Cecilie Lind: Jeg har det på samme måde som dig Line. Jeg kender selvfølgelig dagen, men husker ikke lige datoen. Men jeg synes der er noget sejt over, at man fejrer og sætter emnet i fokus. Det betyder helt sikkert noget for mig, når jeg som selvstændig knokler hver eneste dag for at skabe noget der gør en forskel, og samtidig gerne vil inspirere andre kvinder til at være selvstændige og forfølge deres drømme, og ikke mindst til at have lyst til at finde deres indre ’GI Jane’ frem i fitnesscentret.


Lineslivstil: Jeg er helt enig Cecilie. Det kræver virkelig ben i næsen og masser af gå-på-mod som selvstændig kvindelig erhvervsdrivende, og jeg tror det kan være en stor udfordring for mange kvinder, at tro på processen. Så jeg synes også dagen betyder meget, selv om jeg glemmer datoen. Jeg tror dog Marlene tillægger dagen større værdi end jeg.


Marlene: Der må jeg desværre skuffe dig, Line. Jeg indrømmer gerne jeg har et rødstrømpe-hjerte og jeg synes at værdierne for dagen er gode. For mig er det bare lidt malplaceret at fejre noget som er et stort problem i mange samfund og lande. Jeg vil egentlig bare gerne behandles med respekt og ligestilling til dagligt.


Det er jo en relativ gammel tradition, og der er sket meget i Danmark på ligestillingsfronten gennem årene – har Kvindernes Kampdag overlevet sig selv, eller er den stadig relevant?

Marlene: Historie er altid relevant. Alt og alle udvikler sig hele tiden rundt om i verdenen. Men hvis ikke vi ved hvor vi startede, hvorfor vi gjorde eller valgte som vi gjorde, så taber man hurtigt jordforbindelsen. Det er vigtigt at lære sine børn, at alting ikke har været som det er nu, at der stadig er problemer.

Cecilie: Jeg mener bestemt også stadig den er relevant. Jeg synes dog der er sket meget de seneste år. I dag er der langt flere kvinder i de mandsdominerede brancher, så den er nok mindre vigtig i dag end den har været tidligere.


Lineslivstil: Jeg tror nu stadig der i dag er virksomheder, som helst vil ansætte en mandlig chef, bare fordi han er mand. Uanset køn, handler det i bund og grund om de kompetencer som en person har og kan tilbyde en virksomhed.


Marlene: Jeg er helt enig. I dag gør kvinder karriere på samme måde som mænd og de tager de samme uddannelser men behandles/betales dårligere. Hvis det ikke er et problem, så ved jeg ikke hvad der er.Har i nogensinde oplevet at måtte kæmpe hårdere grundet jeres køn?

Cecilie: Ja i den grad. Jeg måtte i mange år knokle for at bevise, at jeg kunne præstere trods jeg var kvinde i et mandsdomineret fag. Jeg studerede og arbejdede tidligere i IT-branchen. Her oplevede jeg nok en forudindtaget holdning om, at kvinder ikke er tekniske. Dog synes jeg det har ændret sig en hel del siden dengang,


Lineslivstil: Jeg har aldrig decideret oplevet at blive diskrimineret på den måde. Men i branchen for personlige trænere, oplevede jeg lidt en negativ indstilling da jeg startede. Det bunder nok i, at mange tror at det kun er fyrene der har styr på styrketræning og tunge vægte – men se bare os, vi kan sgu også løfte masser af kilo! Vi er sgu nogle kompetente personlige trænere, kvinder eller ej.


Marlene: Jeg har altid gjort mig i mandsdominerede brancher, som træningsbranchen og restaurationsbranchen. Det har betydet, at jeg har måtte sluge mange kameler og i den grad har måtte tage mange hårde diskussioner og kampe for at få succes. Det har dog også gjort at jeg har oplevet og opnået nogle ting, som ikke mange har. Jeg er uddannet kok og tjener, med højeste karakterer og medaljer, og har sågar fået et håndtryk af dronningen. Det er der ikke mange der kan prale af. I dag driver jeg eget firma og rejser verden rundt for penge jeg selv har tjent.


#MeeToo har jo alt andet lige fyldt voldsomt meget den seneste tid – Hvad i tænker om hele den debat?

Marlene: Jeg er som udgangspunkt altid glad når der kommer fokus og debat omkring ligestilling, sexchikane osv.


Lineslivstil: Jeg kunne ikke have sagt det bedre selv. Jeg synes helt klart det er positivt at så mange kvinder pludselig tør stå frem og fortælle deres historie og blive bekræftet i, at de ikke står alene. Som Marlene siger, kan det aldrig skade, at der kommer fokus på sådan nogle ting.

Cecilie: Jeg er naturligvis enig med de andre, men en mand skal altså også kunne give en kvinde et kompliment på gaden, uden at det er chikane!


På træningsfronten ændrer tendenserne sig jo også over tid – har i set ændringer i hvordan kvinder træner, og hvordan synet på kvinder der træner er?

Lineslivstil: Bestemt! Før var det at løfte vægte kun for mænd. Kvinder kunne løbe på et løbebånd eller dyrke yoga. Der var en bizar frygt hos kvinder, for at blive for store og derfor kunne man ikke løfte vægte.


Cecilie: Den udvikling har jeg også oplevet. Mange flere kvinder er at finde blandt de tungere vægte, og i ’abeburet’ som jeg plejede at kalde det. Jeg forsøger selv dagligt at inspirere kvinder til at finde deres indre ’beastmode’ frem til træning, og ikke være bange for at presse grænserne. Der må gerne være masser af power i træningen


Marlene: Det er sjovt du siger det, jeg kan tydeligt huske den første trænings VHS jeg havde. Det var med Charlotte Bircow der lå på en strand og lavede kickbacks. Der er sket en del siden da. Førhen skulle kvinder holde sig flotte og slanke, i dag er fokus heldigvis flyttet over på sundhed og overførbar træning der kan skabe en bedre hverdag – og så nyder vi i dag at træne! Vi står ikke bare på et løbebånd og forbrænder kalorier.

Lineslivstil:
Jeg oplever godt nok stadig at der er kvinder som ikke vil løfte tungt, fordi de er bange for at få en stor overkrop. Men vi kvinder bliver altså ikke omdannet til kæmpe muskelbøffer fordi vi træner med tunge vægte. Det skal vi altså have banket ind i hovedet på alle kvinder!


Og så til sidste spørgsmål. Hvem har egentlig bukserne på hjemme hos jer?

Marlene: Det lyder måske kedeligt og meget korrekt – men ingen af os har ”bukserne på”. Vi taler om tingene og finder løsninger som passer begge parter.

Lineslivstil: Jeg ville jo svare det samme, men spørger du Patrick (min kæreste), ville han nok råbe ”LINES LIVSTIL”. Men jeg synes altså vi deles meget godt om ansvaret.


Cecilie: Ha ha… Jeg kan lige høre Patrick råbe det!!! Hos os deles vi også om ansvaret, men det er måske fordelt ud på nogle forskellige områder. For eksempel er det mig der dominerer køkkenet derhjemme, det er min hjemmebane.